Bilgisayarı Kapattığınızda veya Pencereden Çıktığınızda Ne Olur?

Windows, bilgisayarınızı kapattığınızda, yeniden başlattığınızda veya oturumunuzu kapattığınızda arka planda çok çalışır. İşlem, tüm çalışmalarınızın ve uygulama verilerinizin donanım kapanmadan önce kaydedilmesini sağlar.

Windows Giriş Yapan Kullanıcıları Denetliyor (Kapatılıyor)

PC'nizin kapatılmasını veya yeniden başlatılmasını söylediğinizde, Windows ilk önce diğer Windows kullanıcı hesaplarının etkin oturumları olup olmadığını kontrol eder. Bu, Windows oturumunuzu kilitlediğinizde ve ilk önce oturumunuzu kapatmadan önce başka bir kullanıcı hesabıyla oturum açtığınızda oluşur.

Windows başka bir kullanıcının henüz doğru şekilde oturum açmadığını fark ederse, “Bir başkası hala bu bilgisayarı kullanıyor” mesajı göreceksiniz. Zorla yeniden başlatırsanız, diğer kullanıcı açık uygulamalarda kaydedilmemiş verileri kaybedebilir. Kapatılmadan önce burada durup diğer kullanıcının oturum açması, çalışmalarını kaydetmesi ve oturumu kapatması genellikle iyi bir fikirdir.

Windows, diğer kullanıcının kaydedecek herhangi bir açık işi olmadığından eminseniz, “Yine de kapat” seçeneğini tıklatmanıza izin verir. Bu, diğer tüm kullanıcı hesaplarını zorla imzalayarak tüm açık uygulamalarını kapatır. Kaydedilmemiş veriler kaybedilecek.

Oturum açan tek kullanıcı sizseniz, bu mesajı görmezsiniz ve Windows doğrudan bir sonraki adıma geçer.

Windows Programlara Çalışmalarını Kaydetmelerini ve Kapatmalarını Söyledi

Sizi gerçekten bilgisayarınızdan imzalamadan önce, Windows tüm açık programlarınıza çalışmalarını kaydetmelerini ve çalışmalarını kapatmasını söyler. Bu, bilgisayarınızı kapattığınızda veya yeniden başlattığınızda da oluşur; çünkü oturumunuzu kapatmak, kapatma işleminin önemli bir parçasıdır.

Özellikle, Windows her açık pencereye WM_QUERYENDSESSION mesajını gönderir. Sadece açık programları zorla kapatmaz. Programlara çalışmalarını kaydetmeleri ve kapatmaları söylenir ve bunu yapmadan önce biraz zaman alabilir. Bu nedenle PC'nizin kapatılması veya oturumunun kapatılması biraz zaman alabilir.

Programlar, sizden kullanıcı girişi yapmaları gerektiğini söyleyerek bu işlemi “engelleyebilir”. Örneğin, bir programda kaydetmeniz gereken açık dosyalar olabilir. Bir uygulama girdi isterse “Bu uygulama kapanmayı önlüyor” mesajı göreceksiniz. Bir uygulama ayrıca ShutdownBlockReasonCreate işleviyle birlikte burada özel bir mesaj görüntüleyebilir.

Bu mesajı görürseniz, “İptal” butonuna tıklamanız, uygulamayı kontrol etmeniz, verilerinizi kaydetmeniz ve kendiniz kapatmanız gerekir. Verileri elden çıkarmanız uygunsa, “Yine de kapat” veya “Yine de çıkış yap” seçeneğini tıklayarak devam edebilirsiniz.

Windows'un diğer uygulamaları hazır olduklarında kapattığını unutmayın. Bu nedenle, açık on uygulamanız varsa ve yalnızca bir tanesi kapatmanızı engelliyorsa, burada “İptal” i tıklarsanız, yalnızca bu tek uygulamayı göreceksiniz. Windows zaten diğer dokuz uygulamayı kapattı.

Windows 10'da, Windows hangi uygulama pencerelerini açtığınızı da hatırlar ve PC'nize bir sonraki oturum açışınızda onları yeniden açmayı dener.

İLGİLİ: Windows 10'un Başlangıçta Son Açık Uygulamaları Yeniden Açması Nasıl Durdurulur?

Windows Oturumu Kapattı

Tüm açık programlarınıza verilerini kaydetmelerini ve kapanmalarını söyledikten sonra, Windows oturumu kapatır. Kullanıcı hesabınıza ait tüm Windows “oturumu” sona erer ve hiçbir açık program kullanıcı hesabınız olarak çalışmaya devam etmez.

Bireysel eylemlerin çoğu, Windows dışına doğru bir şekilde imza atıyor. Örneğin, kullanıcı hesabınızın Windows kayıt defteri kovanlarının içeriği normal olarak bellekte depolanır. Çıkış yaptığınızda, diske kaydedilirler. Bir sonraki oturum açışınızda belleğe geri yüklenecekler.

Oturumunuzu kapattıysanız, Windows sizi oturum açma ekranına döndürür, böylece başka bir kullanıcı olarak oturum açabilirsiniz. Kapatıyorsanız veya yeniden başlatıyorsanız, Windows kapatma işlemine devam ediyor

İLGİLİ: Windows Kayıt Defteri Demystified: Bununla Bununla Yapabilecekleriniz

Windows Kendini Kapatıyor

Windows herhangi bir kullanıcının oturumunu kapattıktan sonra, yalnızca kendisini kapatma özelliğine sahiptir. Windows, herhangi bir sistem hizmetine ve kendi işlemlerine temiz bir şekilde kapanmasını ve gerekli verileri diske kaydetmesini söyler. Özel olarak, çalışan tüm servislere SERVICE_ACCEPT_PRESHUTDOWN mesajını gönderir. Hizmetler uyarıldıktan sonra, bir SERVICE_ACCEPT_SHUTDOWN mesajı alırlar. Hizmetin daha sonra Windows zorla kapatılmadan önce temizlenmesi ve kapatılması için 20 saniyesi vardır.

Windows 10, Windows çekirdeğinizin durumunu da diske kaydeder. Kısmi bir kış uykusu gibi. Bilgisayarınızı bir sonraki başlatışınızda, Windows daha yavaş donanım başlatma işlemini atlayarak, kaydedilen çekirdeği yeniden yükleyebilir ve daha hızlı başlatılabilir. Bu özelliğe “Hızlı Başlangıç” adı verilir.

Windows, kapatma işleminin son bölümlerinde mevcut tüm Windows Güncellemelerini uygulama üzerinde de çalışacaktır. Windows kapatma sırasında, bilgisayar başlamadan önce ve çalışırken arka planda farklı güncelleme görevleri gerçekleştirir.

Her şey yapıldığında, Windows tüm sistem verilerinin fiziksel diske kaydedildiğini belirten “tamamen temiz” bir sinyal bekleyerek yarıiletken sürücünüzü veya sabit sürücünüzü temiz bir şekilde sökecektir. Tüm yazılımlar düzgün bir şekilde kapatıldı ve tüm verileriniz diske kaydedildi.

İLGİLİ: Kapatılıyor Windows 10'u Tamamen Kapatmıyor (Ancak Yeniden Başlatılıyor)

Windows PC'nizi Kapatıyor

Son olarak, Windows PC'nize bir ACPI kapatma sinyali gönderir. Bu, PC'nize fiziksel olarak kendini kapatmasını söyler. Kapatma işlemi bitti.

Windows 95'i daha önce kullandıysanız, ACPI kapatma sinyalinden önceki günleri hatırlarsınız. Windows bu adımda “Bilgisayarınızı kapatmak güvenli” mesajını görüntüledi ve fiziksel güç düğmesine kendiniz basmanız gerekiyordu. İlk olarak 1996'da piyasaya sürülen ACPI (Gelişmiş Yapılandırma ve Güç Arabirimi) standardı, Windows'un PC'yi kapatmasını sağlar.

İLGİLİ: Evet, Güç Düğmesiyle Bilgisayarınızı Kapatmanız Tamam

Bu uyku veya hazırda bekletme modundan farklı şekilde çalışır. Uyku modunda, bilgisayarınız çok düşük güç modunda açık kalacaktır. Hazırda bekletme modundayken, bilgisayarınız bir kez daha açıldığında tüm sistem durumunu diske kaydeder ve geri yükler.