Google Drive'da Dosya Paylaşırken Son Kullanım Tarihi Nasıl Belirlenir

Bir dosyayı Google Drive'dan paylaşmak, müşterilerin ve yüklenicilerin belgelere indirmelerine gerek kalmadan belgelere erişmelerini sağlamak için harika bir yoldur. İnsanların yalnızca dosyalara geçici olarak erişebilmesini istiyorsanız, paylaşırken otomatik bir son kullanma tarihi belirleyebilirsiniz. İşte nasıl.

Not: Bu özelliği kullanmak için, belgenin sahibi olarak, ücretli bir Suite hesabınız olması gerekir. Belgeyi paylaştığınız belgeleri görüntülemek için ücretli bir hesap gerekmez.

Google Drive Dosyalarında Son Kullanım Tarihi Nasıl Belirlenir

Google Apps hesabınıza bağlı Google Drive'ı çalıştırın, paylaşmak istediğiniz dosyayı sağ tıklayın ve ardından bağlam menüsünde “Paylaş” düğmesini tıklayın.

Dosyayı paylaşmak istediğiniz tüm kişilerin e-posta adreslerini ekleyin ve ardından “Gönder” düğmesini tıklayın. Davetiyeyi bir Gmail hesabına gönderirseniz, bu kullanıcılar dosyaya erişebilecek kişiler listesine otomatik olarak eklenir. Başka bir adrese gönderirseniz, her kişi dosyaya yönlendiren bir bağlantı içeren bir e-posta alır.

Şimdi, dosyayı sağ tıklayın ve tekrar “Paylaş” komutunu tıklayın.

Bu kez paylaşım seçenekleri açıkken, “Gelişmiş” bağlantısını tıklayın.

Her kişinin iletişim bilgilerinin yanında bir zamanlayıcı simgesi göreceksiniz. Son kullanma tarihi ayarlamak için tıklayın.

Buradan, 7 gün, 30 gün seçmek veya özel bir son kullanma tarihi belirlemek için "Erişim Süresi" açılır menüsünü tıklayın.

“Özel Tarih” seçeneğini belirlemek, daha kesin bir tarih seçmeniz için bir takvim açar.

Başka biri için son kullanma tarihi belirlemek istiyorsanız, adlarının yanındaki zamanlayıcıyı tıklayın. Her kişi için son kullanma tarihi belirlemelisiniz.

Son olarak, tüm kullanıcılara yaptığınız düzenlemeleri sonlandırmak için “Değişiklikleri Kaydet” i tıklayın.

Bilmen gereken bir uyarı var. Varsayılan olarak, paylaştığınız kişiler dosyayı indirebilir, yazdırabilir veya kopyalayabilir ve eğer öyleyse, belirlediğiniz son kullanma tarihinden sonra bu kopyalara erişebilirler. Yalnızca görüntülemek için izinlerini ayarlayabilir ve bunu önlemek için “Yorumlayıcıları ve görüntüleyenleri indirmek, yazdırmak ve kopyalamak için seçenekleri devre dışı bırak” seçeneğini açabilirsiniz, ancak bu kişiler dokümanı düzenleyemez.

Yine de, bir belgeyi görüntülemek veya yorum yapmak için yalnızca geçici olarak erişmesi gereken kişiler varsa, bu özellik harika çalışır.