Windows 10 Kullanıcı Hesabı Nasıl Etkinleştirilir veya Devre Dışı Bırakılır

Windows, aynı aygıtta birden fazla yerel kullanıcı hesabınızın olmasını sağlar. Bu, her kullanıcının kendi dosya deposuna, kişisel masaüstüne ve özel ayarlarına sahip olmasını sağlar.

Ancak, bazen bir kullanıcının hesabını silmeden devre dışı bırakmanız gerekebilir, çünkü hesabı silmek tüm dosyaları, uygulamaları ve kişiselleştirilmiş ayarları silecektir. Bir hesabı devre dışı bırakmak, kullanıcıları değiştirmek için hesabın simgesini oturum açma ekranından ve menüden kaldırır. Bu, verilerini kaybetmeden hesabı daha sonra yeniden etkinleştirmenize olanak sağlar. Windows 10'da bir kullanıcı hesabını şu şekilde etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz.

Not: Bu makale, çoğunlukla evlerinde veya küçük işletmelerinde Windows 10 kullanan kişiler için hazırlanmıştır. Daha büyük bir işletmede Windows 10 kullanıyorsanız, büyük olasılıkla bir sistemde ayarlanmış birden fazla yerel kullanıcı hesabınız olmaz ve bu araçlar muhtemelen yine de devre dışı bırakılır.

Windows 10 Ev ve Pro Kullanıcıları: Komut İstemiyle Kullanıcı Hesaplarını Devre Dışı Bırak

Hangi Windows 10 sürümünü kullanıyorsanız kullanın (Home, Pro veya Enterprise), yerel bir kullanıcı hesabını etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak için Komut İstemi'nde hızlı bir komut kullanabilirsiniz. Bunu Windows 10 Pro kullanıcıları için yapmanın grafiksel bir yolu olsa da (sonraki bölümde ele alacağız), Komut İstemi herkese açık ve çok hızlı.

İlk önce, bir yönetici olarak Komut İstemi'ni açın. Başlat tuşuna basın, arama kutusuna "cmd" yazın; ana sonuç olarak "Komut İstemi" ni göreceksiniz. Bu sonucu sağ tıklayın ve “Yönetici olarak çalıştır” ı seçin.

Komut isteminde aşağıdaki komutu yazın (veya kopyalayıp yapıştırın), burada <username> devre dışı bırakmak istediğiniz kullanıcı hesabının adıdır:

net user <username> /active:no

Komut tamamlandıktan sonra Komut İstemi'ni kapatabilirsiniz. Kullanıcı hesabı devre dışı bırakılacak ve oturum açmak için etkin bir hesap olarak görünmeyecek. Aynı işlemi devre dışı bırakmak istediğiniz diğer hesaplar için tekrarlayabilirsiniz.

Not: Hesabın tam adını bilmiyorsanız, tüm kullanıcıların tam listesini almak için net user komutunu yazın.

Hesabı tekrar etkinleştirmek istiyorsanız tek yapmanız gereken yükseltilmiş bir Komut İstemi oturumu açmak, ancak active: "evet" yerine "hayır" yazın. Komut bu şekilde görünecek ve tekrar <username> yerine etkinleştirmek istediğiniz kullanıcı hesabının ismiyle değiştirilecektir:

net user <username> /active:yes

Yalnızca Windows 10 Pro Kullanıcıları: Bilgisayar Yönetimi Aracıyla Bir Kullanıcı Hesabını Devre Dışı Bırakma

Bu yöntem için Bilgisayar Yönetimi Aracını kullanacağız. Görev Zamanlayıcı, Performans İzleyicisi, Aygıt Yöneticisi, Disk Yöneticisi ve daha fazlası gibi sayısız yönetimsel araca erişmenin hızlı ve güçlü bir yoludur. Windows 10 Pro ve Enterprise kullanıcıları, bir kullanıcının cihazınıza erişimini sağlamak ve kısıtlamak için Yerel Kullanıcılar ve Gruplar bölümünü kullanabilir. (Yine de, yine de, eğer Windows 10 Enterprise kullanıyorsanız, muhtemelen bir Active Directory Etki Alanının bir parçası olursunuz ve bu araç için bir kullanım veya erişim bulamazsınız.)

İLGİLİ: Windows'ta Gizli 10+ Faydalı Sistem Araçları

Windows 10 Pro veya Enterprise'da, Başlat Menüsünü açın ve “Bilgisayar Yönetimi” arayın.

Alternatif olarak, Windows + X tuşlarına basıp ardından Power Users menüsünden “Computer Management” öğesini seçebilirsiniz.

Bilgisayar Yönetimi penceresinde, Sistem Araçları> Yerel Kullanıcılar ve Gruplar> Kullanıcılar'a gidin. Sağ tarafta, sisteminizdeki tüm kullanıcı hesaplarının bir listesini göreceksiniz.

Devre dışı bırakmak istediğiniz kullanıcı hesabını sağ tıklayın ve ardından “Özellikler” seçeneğini tıklayın.

Açılan Özellikler penceresinde, "Hesap Devre Dışı" onay kutusunu seçin ve ardından değişiklikleri kaydetmek için "Tamam" ı tıklayın.

Devre dışı bırakmak istediğiniz diğer kullanıcı hesapları için önceki adımları tekrarlayın. Ardından, Bilgisayar Yönetimi'ni kapatabilirsiniz; devre dışı bırakılmış hesaplar artık oturum açma ekranlarında görünmeyecektir.

Bir kullanıcı hesabını yeniden etkinleştirmek için, söz konusu hesabın Özellikler penceresine dönün ve "Hesap Devre Dışı" onay kutusunu işaretleyin.